Aikido za decu

Odrasli vezbaju aikido da bi se relaksirali, stekli unutrasnji mir ili razvili vestinu samoodbrane dok deca imaju drugacije prioritete. Korisne strane aikidoa za decu (i odrasle pored gore navedenih) su:

  • razvoj koordinacije
  • poboljšanje koncentracije
  • samopoštovanje i poštovanje drugih
  • empatija prema drugima / slabijima
  • pozitivan pogled na svet i osecaj zajedništva

Vežbajuci aikido deca (ne)svesno prihvataju ove koncepte. Uče zakone akcije i reakcije (uzroka i posledice) u zabavnom i sigurnom okruenju  Pored same obuke koja obuhvata fizičku kondiciju i agilnost, aikido uči  decu važne socijalne veštine kao što su poštovanje, tolerancija i ljubaznost prema drugima. Takođe, decu na treninzima učimo da savladaju konflikt na pozitivan način, kao i da steknu prijatelje i izbegnu neprilike.

4 – 6 godina starosti

Ovde su mališani po prvi put spoznali kratak period odsustva roditelja, i sticali veštinu kako da sami prevazidju, za njih tako tešku situaciju. Stiču poverenje i svoje klupske partnere i instruktore, tako da nam se pruža šansa da istražimo njihove fizičke mogućnosti.

7 – 11 godina starosti

U ovoj grupi tehnički aspekt aikidoa je već izraženiji. Pored razigranih vežbi koordinacije pokreta i razgibavanja, deca uče i složenije aikido tehnike, koje zahtevaju potpunu koncentraciju. U ovoj grupi moguće je i polaganje prvih aikido testova.

11 – 14 godina starosti

Iskustvo pokazuje, da većina dece u ovom uzrastu vole da su fizički aktivna. Kod nas imaju priliku da troše svoju energiju razumno i efikasno, i da kroz čitav niz vežbi za poboljšanje fizičke spremnosti, postignu svoj maksimum, svako prema svojim mogućnostima.