Učitelji

Edin Bećković - 4. DAN - Aikikai Hombu dojo Tokyo

edin-beckovicEdin Bećković rodjen je 1977. u Zemunu. Počeo je da trenira Aikido 1992. u aikido klubu “Zemun” kod učitelja Saše Obradovića. Redovnim vežbanjem stiče osnovna zananja,a uzimajući učešće na seminaru u Aranđelovcu 2000.godine koji je vodio majstor Masatomi Ikeda shihan polaže za shodan (1.Dan). Nakon toga 2002.godine pohađa časove na seminaru u Beogradu koji je vodio majstor mr.William Smith shihan i na istom polaže za Nidan (2.Dan).  2005.  takođe  polaže ispit za Sandan (3.Dan). na seminaru u Beogradu ,ovoga puta ispred ispitivača Philip Smith shihan.  I 2009. na seminaru u Beogradu koji je vodio Majstor Gordon Jones shihan polaže za Yondan (4.Dan).

2005. godine sa svojim dugogodišnjim prijateljom i partnerom Predragom Tadićem osniva prvi u nizu aikdo klubova pod nazivom “Yamatokan”. Nakon stabilizacije kluba,isti prepušta Tadić Predragu i u duhu širenja aikidoa osniva novi aikido klub pod nazivom “Aikido dojo Edo” koji zvanično radi od 2010.godine pa sve do danas.Pored održavanja treninga u matičnom klubu,organizuje akciju pod imenom “Aikido za decu”i počinje obuku za najmlađe.Tako prvo iskustvo stiče u Internacionalnoj školi “Chartwell”gde je punih 5 godina radio na podučavanju dece osnovnim veštinama aikidoa kao i osnovama fizičke kulture.Taj trend se nastavio tako da je pored akcija popularizacije aikidoa,a u smislu širenja aikido veštine,volonterski davao časove u mnogim dečijim vrtićima u okviru ustanove “Dr.Sima Milošević”. Danas su i dalje aktuelni časovi u dečijem vrtiću “Prozorčić” kao i u “International School of Belgrade”.

Na polju ličnog razvitka,redovno pohađa seminare pod vođstvom instruktora iz UKA(United Kingdom Aikikai), uzima učešća na seminarima u Srbiji pod vođstvom Yoji Fujimoto shihan kao i Yoshiaki Yokota shihan. 2005.godine prvi put putuje u Japan i u kraćoj poseti Hombudojo-u vežba na časovima Doshu-a Moriteru Ueshiba.

2013.godine po drugi put putuje u Japan,I u periodu od mesec dana vežba sa glavnim instruktorima Hombudojo-a među kojima bi istakao Yoshinobu Irie shihan, Katsurada Eiji shihan ,Kanazawa Takeshi shihan, Seki Shoji shihan, Yasuno Masatoshi shihan I mnoge druge.

Najveću inspiraciju među brojnim učiteljima i Aikido majstorima nalazi kod Christian Tissier sensei 2010. godine u Franfurtu na dvodnevnom seminaru,nakon čega odlučuje da intezivnije prati renomiranog majstora.2012  i 2014 odlazi u Pariz gde participira na tradicionalnom “Uskršnjem seminaru” (Stage de Pâques > Paris-Vincennes) kao i u Cercle Tissier dojo.

Pošto su ovi seminari najviše uticali na njegov aikido razvoj,donosi odluku da organizuje seminare u Beogradu i pozove u goste renomiranog majstora Pascal Guillemin sensei 5.Dan Aikikai, jednog od asistenata Christian Tissier i instruktora u njegovom Dojo-u (Cercle Tissier).Kao plod ove uspešne saradnje postiže dogovor i pridobija poverenje majstora Pascal Guillemin i on postaje tehnički direktor novonastale aikido organizacije (Aikido Friends Serbia)na čijem čelu je od 2014.godine Edin Bećković .

Neposredno razvija saradnju sa regionalnim organizacijama okupljenim oko iste škole aikido-a i  posetama Budimpešti sklapa prijateljstvo sa aikidokama iz Mađarske,te redovno prati seminare na kojima, kod  naših severnih komšilja ,podučava Bruno Gonzalez sensei 5.Dan Aikikai (Cercle Tissier).

 

Kanoko Tsuda

Kanoko-Tsuda